Din katt förtjänar det bästa

Kattlåda i snygg design

Katt toalett och kattlådor

Om du är den lyckliga ägaren till en katt, oavsett om det är en utekatt eller en innekatt, är det viktigt att den har en kattlåda i hemmet där den kan göra det den ska i lugn och ro. Katter är otroligt rena djur och behöver därför inte läras ut hur man använder sin toalett, det är något de gör automatiskt.

Placeringen av kattlådan har stor betydelse

När du får hem din kattunge och ska hitta en permanent plats för kattlådan finns det flera saker att tänka på.

  1. Lådan ska stå på ett lättillgängligt ställe, där katten inte behöver leta för länge efter den eller gå ner i en källare eller i trappor för att hitta den.

  2. Den måste vara på en plats där din katt har lugn och ro att använda den och där den inte känner sig stressad. Därför kan ett tyst grovkök eller hall vara en idé, då personer i bostaden inte vistas där länge i taget. Din katt måste därför ha möjlighet att gå ifrån sina människor när den behöver gå på toaletten.

  3. Om din katt inte använder sin toa och väljer att lämna "presenter" på golvet kan det bero på att den är missnöjd med platsen. Kanske känns det stressat eller stört.

  4. Om platsen är bra och din katt kan vara i lugn och ro och använder kattlådan som den ska, lämna den då. Undvik att flytta runt den då katten vänjer sig vid den positionen och förväntar sig därför att brickan ska vara på samma plats nästa gång.

Vilken kattsand ska jag välja till min katt?

Eftersom det är viktigt att din katt känner sig bekväm när du använder sin kattlåda är rätt kattsand en viktig sak. Välj en typ av kattsand som inte dammar då detta inte är trevligt för katten att sitta och gå runt i. Kattströet är gjort för att kapsla in kattens avfall och måste därför klumpa ihop sig bra. Dessutom måste sandet också kunna neutralisera lukten ordentligt, så om du tycker att kattlådan luktar för mycket, testa att byta till något annat sand.

Ju högre uppsugningsförmåga, desto torrare är kattlådan och desto mindre illaluktande.

Upprätthåll god hygien

God hygien är viktigt både för din katt, men också för ditt hem. Din katt kan bli sjuk om den måste använda en kattlåda som inte töms varje dag, även om din katt är en utekatt. Ta därför bort bajs varje dag, gärna flera gånger om dagen, och töm och rengör hela brickan varje vecka, där allt grus byts. Kom ihåg att när du känner lukten av brickan har din katt kunnat lukta på det ett tag.

Den optimala katttoaletten din katt kommer att älska

Vill du vara kräsen med din katt samtidigt som du tänker på hemmets inredning så har vi på Petlux den perfekta lösningen. Sito katt toalett från tyska MiaCara är en mördande nytolkning av kattlådan där design, funktionalitet och kvalitet kombineras och resultatet blir utöver det vanliga. Toaletten är gjord som en sluten aluminiumlåda så att din katt kan sitta i lugn och ro, och där botten kan kopplas loss så att den lätt kan tömmas. Dessutom köps komposterbara brickor som placeras i botten. De är bland annat miljövänliga gjorda av återvunnet papper, praktiska då de slängs efter användning (ungefär varje vecka), hygieniska då de andas bra och torkar snabbt, lätta att använda och 100% biologiskt nedbrytbara.

Sito är designad för att vara en del av inredningen som en möbel, då den är stark nog att sitta på. Därför kan man till exempel ha den stående i grovköket där katten kan ha sin lugn och ro och folk kan använda den som sittplats när de ska ta på sig skorna.

Vi tror du kommer gilla