Allt om Katter

Ursprung, beteende och mer!

Kattunge

Den vanliga huskatten har dokumenterats vara mer än 9500 år gammal.

Även om det kan låta galet, är de flesta paleontologer överens om att kattens äldsta förfader var ett vesselliknande djur som hette Miacis, som bobodde jorden för mer än 40 milljoner är sedan. Miacis är den gemensamma förfaderen till alla landlevande köttätare. Den mest populära förhistoriska katten är Smilodon, den sabeltandade katten, även kallad sabeltiger, som jagade över hele jordklotet men så småningom dog ut


Kattens historia

Det är möjligt att det första förhållandet mellan katter och människor utveckaldes under stenåldern. När människor började utöva jordbruk tämjdes djur som getter, grisar, får och hundar. Katter var de sista djuren som tämjdes eftersom de inte var så lätta att träna. Man tror att denna process tog tid eftersom kattter som ogillade att leva nära människor skulle hacka och så småningom överföra sina "fogliga" gener till sin avkomma.Kanske spelade det faktum att dessa katter hade mindre hjärnor en roll i domesticeringsprocessen, även om det har observerats att en domesticerad katt fortfarande som husdjur kan överleva i naturen. Historiker har visat att katter accepterades som husdjur för 5000 år sedan i Egypten. Många av dagens kattraser härstammar från dessa uråldriga katter.

Egyptierna använde katten för att jaga fiskar och fåglar, hålla rått- och muspopulationerna nere i spannmålsförråd. Katten var av så ovärderlig betydelse att egyptierna antog lagar för att skydda den. En kult av kattdyrkare utvecklades och existerade i över två tusen år. En av de heligaste figurerna var kattgudinnan som heter Bastet, representerad med ett katthuvud. När en katt dog mumifierades den och förvarades på en speciell kyrkogår. En sådan kyrkogård hittades på 1800-talet med mer än 300 000 katter.

Även om egyptierna gjorde det olagligt att exportera katter, tog grekerna och romarna dem til Europa, där de kunde befria kontinenten från skadedjur som råttor. För dessa färdigheter och som uppskattade husdjur skulle de snare spridas så långt som till Indien, Kina och Japan.

siameser killingerUnder medeltiden uppfattades katter annorlunda i Europa. Människor fäste vidskepelse och ondska till dem eftersom de trodde att katter hade förmågor inom svart magi. De ansåga vara förknippade med onda häxor och vissa gick till och med så långt att de trodde att en katt förkroppsligade djävulen. Alla som höll en katt misstänktes och dödades ibland tillsammans med sit husdjur.

Det var en fruktansvärd tid att vara katt - de jagades, torterades och offrades. I religiösa ceremonier brändes många katter levande. När man byggde hus begravdes katter levande i väggarna eftersom folk trodde att det skulle ge lycka. I takt med att antalet katter minskade, ökade antalet råttor, och detta har bidragit till pesten och andra epidemier.

Mycket av denna vidskepelse är fortfarande uppenbar idag. Det finns de som tror att det ger otur när en svart katt korsar deras väg. Omvänt visar Hollywoodfilmen "The Mummy" katten som en beskyddare.

När 1700-talet började återfick katten sin tidigare position som husdjurs- och gnagarjägare. Kända författare i Frankrike och England skrev om sina katter. Långhåriga kattraser blev moderna att äga och föda upp. Kattutställningar hölls i England och USA i slutet av 1800-talt. Organisationer för kattälskare bildades.

Tamkatter raser

katte plejeSedan slutet av 1950-talet har antalet erkända raser ökat och blivit populära husdjur. Det finns över 30 olika kattraser, alla kategoriserade som antingen långhåriga eller korthåriga huskatter.

När kattägare gillade egenskaperna hos en viss katt, avlade de med dem, och när dessa egenskaper fortsatte att finnas en generation efter den andra, etablerades en ny ren ras. Detta århundrades mest kända raser är siameser, manx och perser.

I ag följer uppfödare samma regler. Om en viss kvalitet har producerats i fyra generationer anses den vara sann avel.

Vanlig beteende

De upprepade kommentarer du kommer att höra göras om den vanliga huskatten är att den är nattaktiv, territoriell, ensam och aggressiv. Det du personligen upplever är höga eller mjuka spinnande ljud som börjar när en kattunge är några dagar gammal. Forskare kan inte förklara hur dessa spinnande ljud skapas.

Eftersom den vanliga huskaten härstammar från vilda katter kan den fungera ganska bra på natten eller med begränsat ljus. Tillsammans med utmärkt mörkerseende har katten en skarp hörsel. De flesta huskatter har mönster och färger i pälsen, som härror från det faktum att kamouflage fungerar bra i naturen vid jakt.

En katt kan röra sig snabbt och exakt med hjälp av doftkörtlar som sitter på fötterna och på sidorna av ansiktet. När katten går genom sitt territorium kommer den att lämna sina spår på framträdande förmål på stigen. Det här spåret är lätt för dem att följa. En katt som har markerat ett område kommer ständigt att inspektera det för att se till att dofterna är fräscha och sätta sina spår igen om det har skett en förändring av detta. Katten har en annan modernatur jämfört med andra husdjur. Kattmamman har fullt ansvar för skötslen av sina ungar. Hon ensam lär dem allt de behöver veta för att överleva. Ett mycket band bildas mellen katt och hennes kattungar.

Det finns sätt att veta hur en katt känner för dig. Kroppsspråk är viktigt. Om den ligger på rygg betyder det att katten bryr sig om dig och känner sig bekväm med dig. Dena exponering av magen, som är en av de mest sårbara delarna av kroppen, avslöjar hur säker katten ä runt dig, eftersom den låter dig klappa eller leka.

Chartreux katteEnligt Wikipedia är kattraserna följande:

Kattras

Ursprungsland

Abessinien Etiopien
Egeiska katten Grekland
Australian Mist Australien
American Bobtail USA
American Curl USA
American Langhair USA
American korthår USA
American Wirehair USA
Asiatiskt halvlångt hår UK
Balinesiska USA
Bengalen USA
Birman Burma
Bombay USA
Brazilian Shorthair Brasilien
British Shorthair UK
British Longhair UK
Burmese Burma og Thailand
Burmilla UK
California Spangled Katt USA
Chantilly/Tiffany USA
Chartreux Frankrike
Chausie Frankrike
Cheetah USA
Colorpoint Korthåret UK/USA
Cornish Rex UK
Cymric Isle of Man
Devon Rex England
Domestic korthåret Över hela världen
Don Sphynx Ryssalnd
Dragon Li Kina
Egyptiska Mau Egypten
European Shorthair Sverige - Italien
Exotiskt korthåret USA
German Rex Tyskland
Havana Brown UK
Himalayan UK
Japansk Bobtail Japan
Javanesiska Nordamerika/Sydostasien
Korat Thailand
Kurilian Bobtail Ryssland
LaPerm USA
Maine Coon USA
Manx Isle of Man
Minskin USA
Munchkin USA
Nebelung USA
Norsk Skogkatt Norge
Ocicat USA
Ojos Azules USA
Oregon Rex USA
Oriental Bicolour USA
Oriental Shorthair USA
Oriental Longhair USA/UK
Persiska Iran
Peterbald Ryssland
Pixie-bob USA
Ragamuffin USA
Ragdoll USA
Russian blue Ryssland
Russian White, Black och Tabby Australien
Savannah USA
Scottish Fold Skottland
Selkirk Rex USA
Serengeti katt USA
Siamesiska Thailand
Sibirisk skogkatt Ryssland
Singapura Singapore
Snowshoe USA
Sokoke Kenya
Somaliska USA
Sphynx Kanada
Sumxu Kina
Thailändska Thailand
Tonkinesiska Kanada
Toyger USA
Turkiska Angora Turkiet
Turkish Van Turkiet
Ukrainska Levkoy Ukraina
Ussuri Ryssland
York Chocolate Cat USA


Fysiska egenskaper

Den vanliga huskatten är en av de minsta i kattfamiljen. Den har den mest fantastiska smidigheten, flexibiliteten och graciösa rörelserna. Se hur katten vänder sin kropp för att komma åt alla områden när den tvättar sig.

Dess triangulära öron har 32 muskler som styr ytterörat. En människa har bara 6 muskler för varje öra. En katt kan röra sina öron som en radar för att lokalisera ljudkällan. Det är därför du upptäcker att katten regaerar på ett ljud före din hund.

Katten kommer vanligtvis att virda huvudet tillsammans med öronen i ljudets riktning. Mekanismen som gör att katten kan landa på fötterna när den faller sitter i kattens inneröra. Kattens ögon är stora och ligger påframsidan av huvudet, precis osm en människa. Med undantag för ugglor och apor är katter närmast att ha binokulärt seende som människor. När katten åar i ljusa omgivningar drar pupillerna ihop sig till smala vertikala springor. I en mörk miljö förvandlas slitsarna till runda öppningar som ser ut att lysa i mörkret.

En katts nos är vanligtvis kall och fuktig vid beröring. Färgen varierar från svart, rött eller rosa. Katter är utrustade med ett akut luktsinne och det är därför din katt snabbt pringer in i köket när du förbereder dess livsrätter.

Morrhåren på varja sida av kattens ansikte är känselorgan för beröring. De växer på överläppan, ovanför varje öga, på både kinderna och på baksidan av framtassarna. När du klipper dessa morrhår försämrar du kattens förmåag att känna runt.

En katt har 30 permanenta tänder som används som vapen och för att krossa eller riva mat. Hunderna tar tag och sliter, medan de små framtänderna används vid rengöring. De få molarerna används för korssning och skärning.

Den grova tungan känns som grovt sandpapper eftersom den har små hullingar som hjälper att att absorbera vätska och vid rengöring. Hela kattfamiljen använder sina tungor för att ta bort köttet från benen, samt för att rengöra och ansa sig själva.

Med kort nos och käkar är kattens ansikte platt jämfört med hundar och hästar. De starka käkarna kan bita och krossa mat, men tillåter inte katten att tugga från sida till sida. En stor del av kattens mat sväljs hel, varefter matsmältningsvätskor bryter upp den.

 Intressanta fakta om katter:

Visste du...

En huskatt tillbringar 13-14 timmar om dagen i drömlandet.

En genomsnittlig katt kan leva upp till 12 till 15 år.

→  På den asiatiska kontinenten äts mer än fyra miljoner katter årligen.

→  På grund av hur kattens klor är böjda, klättrar den ner med huvedet uppåt.

katLiksom människor har katter sina känslor styrda av samma del av hjärnan.

→  Katter kan göra mer än 100 olika ljud, medan hundar är begränsade till endast 10.

→  Huskatten kan hoppa mer än fem gånger sin höjd.

→  En katt kan känna en jordbävning som kommer tio minuter för en människa.

→  Perser, Maine Coon og Siameser är de mest populära raserna av renrasiga katter, medan den största rasen är Ragdoll och den minsta är Singapura.

→  En katt har normalt 12 morrhår på varje sida av ansiktet.

→  Den mest kända komiska katten är Cheshire i boken och filmen Alice i Underlandet.

→  Katter jamra bara på männsikor och kommunicerar med varandra genom att spotta, spinna och väsna.

Vi tror du kommer gilla