Välj rätt hundfoder för din hund

Hundvalp

När det kommer till hundmat finns det mycket att välja på

Det kan därför vara svårt att veta vilket hundfoder du ska välja till din hund. Skillnaden kan ha en inverkan på hur frisk och glad din hund är. Du kan läsa mer om vilket hundfoder du ska välja till din valp eller vuxna hund just här.

Vilket hundfoder ska jag välja?

Det är en fråga som många förstagångshundägare ställer sig. Svaret beror på vilken hund du äger och hur gammal din hund är. Det är stor skillnad på innehållet i hundfoder när det kommer till vuxna hundar och valpar.

När du först skaffar din hund är det alltid en bra idé att fortsätta med hundmaten som hunden har varit på. Det kan ta lite tid att vänja sig vid att byta till ett annat fodermärke. Särskilt när det kommer till hundmat till valpar är det bra att vänta lite innan man byter, så att valpen kan bosätta sig i det nya hemmet utan alltför många förändringar.

När du letar efter rätt hundmat bör du undersöka marknaden för dina alternativ. Testa din hundmat och håll ett öga på din hund. Hundfodret har stor inverkan på din hunds beteende, päls och exkrementer. Om du märker att hundens energinivå sjunker bör du överväga att byta tillbaka till ditt gamla hundfoder eller prova något helt annat. Detsamma gäller om hunden börjar fälla mer än vanligt efter att du har bytt till ett annat foder.

Hundfoder för små hundar

När det kommer till vilket hundfoder du ska välja till din valp är det viktigt att fokusera på valpmat. Detta beror på att sammansättningen av fodret skiljer sig något från det hundfoder du ger till vuxna hundar. En valp är mycket ömtåligare än en vuxen hund, så det är viktigt att ha extra koll på valpen.

Någon gång ska man givetvis byta ut valpfodret mot vanligt hundfoder. Detta bör du göra lite i taget, så att du ger hunden en blandning av valpmat och hundmat. Med tiden bör du mata hunden mer och mer vanlig hundmat snarare än valpmat. Det gör det lättare för hunden att vänja sig vid det nya fodret. Tidpunkten för förändringen beror på storleken och rasen på din hund.

Det är upp till dig att välja rätt hundfoder för valp och hund

Bara du kan bedöma vilket foder som är bäst för din hund. Det finns många olika alternativ och din hund kan reagera annorlunda på andra hundar. Håll därför ett öga på din valp eller hund när du ger den ny mat.

Det finns en tumregel som kan hjälpa till att avgöra om du har bra hundmat. Det gäller både valpfoder och hundmat till en aktiv vuxen hund.

Innehållet av kött i hundmaten ska vara riktigt kött. I vissa produkter hittar du animaliska biprodukter som inte är gjorda av riktigt kött. En hund behöver kvalitetsfoder, och det bästa sättet att få det är genom kött. Försök dessutom hitta något foder som bara innehåller lite spannmål. Säden är i princip inga problem för en hund, men det gör inget bra för hunden heller. Då kan man hitta ett hundfoder som mest består av kött, det brukar vara att föredra.

Kontrollera alltid ingredienserna på baksidan av produkten.

Det kan peka dig i riktning mot vilket hundfoder du ska välja. Det är inte så okomplicerat, så man måste ofta titta på olika märken.

Vad du bör tänka på när du väljer hundmat

Ingen hund är den andra lik. Detta kan göra det svårt att lista ut vilket hundfoder du ska satsa på. Men det finns några kriterier du bör vara medveten om innan du bestämmer dig för vilket hundmat din hund ska ha.

Bland annat bör du alltid ta hänsyn till din hunds ålder. Som redan nämnts är valpmat att föredra när din hund inte är särskilt gammal. Ett valpfoder av hög kvalitet kan vara dyrare än det andra fodret, men i den åldern är det viktigt att hunden får den bästa näringen. Det är därför väl värt att ge lite extra för bra hundmat till små hundar.

Men det gäller även äldre hundar. Seniorfoder är speciellt framtaget för sköra och äldre hundar. Maten kan bota dåliga leder, njurproblem och mycket annat som äldre hundar kan drabbas av. Detta är en av faktorerna du måste vara medveten om när du matar äldre hundar.

Är din hund överkänslig eller allergisk? Sen är detta såklart också något man måste ta hänsyn till när man köper foder. Det finns många hundar som inte tål vanlig hundmat. Om din hund är en av dem bör du hitta foder som passar den bättre. Här kan det till exempel vara en bra idé att leta efter produkter utan många olika sorters kött och grönsaker.

Vi tror du kommer gilla