Vi samlar på nöjda kunder
Övervikt hos hundar
Hur uppstår övervikt hos hundar
Övervikt uppstår när hunden äter fler kalorier än den förbränner, det vill säga av för mycket eller fel mat och för lite motion. Varje hund, oavsett ras, kan bli överviktig, men fetma ses oftare hos de mer matglada hundraserna än hos de "småätarna". Tyvärr är fetma en mycket vanlig sjukdom hos hundar och ses tyvärr hos 35-40% av svenska hundar. Förutom att problemet oftast ses hos matälskande raser, ses det också ofta hos kastrerade hanhundar då bristen på testosteronproduktion förändrar ämnesomsättningen. Dessutom kan vissa typer av mediciner också bidra till att öka aptiten.När är hunden överviktig?
Som utgångspunkt sägs en hund vara överviktig om den väger mer än 15 % av sin normala vikt. Till exempel om du har en hund med en normalvikt på 20 kg är den överviktig om den väger 23 kg och ovan. Det är därför viktigt att känna till din hunds normalvikt, som några kilo låter inte så mycket i dagligt tal, men kan göra stor skillnad för hundens hälsa och riskera att orsaka en massa andra sjukdomar.Symtom och konsekvenser
Det är inte svårt att se om en hund är överviktig och några av de vanligaste symtomen är rörelsesvårigheter, andnöd vid träning, att man inte kan känna revbenen och såklart att hunden ser fet ut.Övervikt är roten till mycket ondska och kan orsaka eller förvärra många sjukdomar. Bland annat ses ledbesvär, diskbråck, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, leversjukdomar, bukspottkörtelsjukdomar, andningsproblem, mag-tarmsjukdomar, hudsjukdomar och generellt nedsatt livskvalitet och livsnjutning. Dessutom bidrar övervikt också till att öka risken för komplikationer vid anestesi vid operationer mm. Listan är därför lång och övervikt är ett problem som måste tas på största allvar då det förutom att sänka hundens livskvalitet och öka risken för alla ovan nämnda problem inte heller är lätt att bli av med. Att bli av med övervikt och få hunden tillbaka till normalvikt kräver tid och hårt arbete.
Behandling av övervikt
Hunden går ner i vikt på samma sätt som vi människor, nämligen genom att minska kaloriintaget till vad den behöver, nämligen till en nivå där den förbränner mer än den äter, först när den är i "kaloriunderskott" går den ner i vikt. Om den till exempel förbrukar precis vad den förbränner kommer vikten varken att öka eller minska, och om den äter mer än den förbränner kommer den att gå upp i vikt. Utöver det viktiga matintaget spelar även träning stor roll, men träningen måste vara efter hundens förmåga. Alla överviktiga hundar tål inte lång trav på grund av sin dåliga kondition och utsatta kropp, övningen måste därför anpassas efter hundens kondition och kan ökas i takt med att vikten går ner.Hunden ska inte bara ha mindre av sitt vanliga foder när den ska gå ner i vikt, den måste ha ett specifikt bantningsfoder. Ett dietfoder görs med färre kalorier och mer fibrer så att hunden äter färre kalorier, men får en härlig mättnadskänsla. Dessutom görs även en dietmat med alla rätt och viktiga vitaminer, mineraler och proteiner. Ett bantningsfoder är därför noggrant gjort så att hunden får allt den behöver, utan att den behöver ha fysiskt mindre mat och därför känner sig väldigt hungrig. Det är därför viktigt som hundägare att man inte behåller hunden på sin gamla mat och bara ger den mindre mat, händer det så får hunden inte i sig rätt mängd vitaminer, mineraler och proteiner som behövs för att den ska fungera optimalt, men bara ner i kaloriintag, dessutom kommer den inte att uppnå rätt mättnadskänsla, vilket kan vara en stor frustration för hunden. Om hunden får godsaker under till exempel träning och promenader ska dessa även vara för överviktiga hundar och kaloriintaget från dessa ska dras av från dess totala kaloriintag för dagen.
En bra idé är att väga hunden med jämna mellanrum, har du en stor hund kan du låna veterinärens stora våg, på så sätt kan du hålla koll på hundens vikt så att inget lämnas åt slumpen.
Viktminskning sker inte över en natt och kräver som sagt hårt arbete och disciplin. Det är därför viktigt att du som hundägare pratar med veterinären och får ett realistiskt program upplagt så att rätt mängd foder och motion planeras noggrant i förhållande till hundens kondition och ålder.