Ny valp i familjen

Valp

När man skaffar hem en ny valp är det olika saker som man ska klara av, så att den helt nya tiden kan bli en positiv upplevelse för både valp och ägare. Det kan både vara vilken utrustning och foder du behöver ha redo för när valpen kommer, samt att ha gjort några funderingar kring vad valpen ska lära sig osv.

Trevligt att ha vs. måste ha

Det finns ingen anledning att snåla med dyr utrustning, eftersom valpen växer och kan tendera att bita saker på grund av att tänderna kliar. På Petlux har vi mycket utrustning till valpen i bra kvalitet, snygg design och till ett rimligt pris. Listan kan låta lång, men de viktiga sakerna att ha skaffat sig är:

 • Valpmat
 • Hundbädd och ev en mysig filt
 • Inomhus bur
 • Krage/sele och koppel
 • Mat- och vattenskål
 • Leksak
 • Hundpåsar
 • Mjuk borste och kardat
 • Oparfymerat valpschampo
 • Handduk
 • Godsaker
 • Ljus för valpselen
 • Hund tecken
 • Tandborste
 • Fästingborttagare
 • Försäkring
 • Vacciner och hundpass (veterinär)

Bra och naturliga material och ingredienser

När du till exempel ska välja leksak, välj något i ett bra och naturligt material som jute eller naturgummi. Undvik därför skadliga ämnen, då valpen har det i munnen. När det gäller fodret, välj även ett kvalitetsfoder som är tillverkat av naturliga ingredienser och utan skadliga tillsatser. Fel kost kan skada valpens tillväxt så att dess skelett och leder inte utvecklas korrekt, samtidigt kan fel kost också öka risken för sjukdomar när valpen blir äldre. Precis som barn behöver valpen rätt näring med bra vitaminer och mineraler och rätt mängd protein, fett och kolhydrater. Tänk alltid på att göra en smidig övergång från uppfödarens valpfoder till det nya valpfodret (om man byter) eller från valpfoder till mat för unghunden.

När valpen kommer hem

För den lilla nya valpen är det enormt överväldigande att flytta in i sitt nya hem, så allt måste göras i sin egen takt. Man måste ta saker i små steg och inte förvänta sig för mycket av valpen direkt. Det första valpen behöver göra är att lära känna sin omgivning. Låt den därför nosa runt och utforska hemmet under uppsikt. Lek gärna med den i olika rum, så att den blir trygg i hemmet och trygg och nöjd med sina människor. Dessutom är kontakt och en god relation mellan valp och ägare avgörande för den framtida träningen av hunden. Tillbringa därför tid med valpen, lek med den och träna ögonkontakt med några goda godsaker.

En liten valp kan lätt lära sig olika saker när den känner sig trygg i sitt nya hem. Du kan till exempel träna "sitta" och att den kommer när man kallar den, vilket kräver att den känner till sitt namn. Det är viktigt för en valp att lära sig att vara lugn, varför en bur hemma kan vara en bra idé. En valpbur måste fungera som en timeoutzon för valpen, där den vet att den är trygg och säker att vara och där den kan ha en paus från människor och eventuellt barn i hemmet. Man får aldrig tvinga in den där eller använda buren som tvång, den lär sig vara där genom att använda en massa godsaker och tuggsaker för att locka in den så att den vill gå in där själv. Det är viktigt att förstå att valpen inte ska "bo" i buren och vara där för länge åt gången, så den ska inte vara ensam hemma i buren. Om det finns mindre barn i hemmet är det viktigt att de också lär sig att valpen måste vara lugn och att den inte hela tiden får leka med den.


Ensam hemmaträning

Valpen ska lära sig att vara ensam från start, vilket ska tränas i korta sekvenser. Den kan tränas till exempel genom att gå ut med skräpet medan valpen är inne eller genom att hänga tvätt i ett rum medan valpen är i ett annat rum. Dessa sekvenser varieras och ökar gradvis från dag till dag. Så du ska inte börja med att lämna valpen helt ensam hemma en eller två timmar åt gången, det klarar den inte av och kan riskera att utveckla separationsångest. Valpen får inte vara ensam i en sluten bur utan kan istället ha tillgång till en liten yta i hemmet där buren kan lämnas öppen. När sekvensen har ökat till den grad att valpen är helt ensam i hemmet, kom ihåg att göra den mentalt trött i förväg.

Du kan dra nytta av att kontakta en hund hundtränare kan berätta mycket mer om hvad det innebär att skaffa en ny valp. På så sätt kan du få möjlighet att ställa frågor om allt från foderval, valpträning, kommandon och vad mer som behövs för att lyckas med renhetsträning och de grundläggande anpassningarna till din familjs livsstil för den liten valpen.

Kontakta oss i kundtjänst och få råd och vägledning om utrustning och mat till den nya valpen.

Vi tror du kommer gilla