Har du en kräsen hund?

Söt hund som äter

Kräsen hund?

En del hundägare vet säkert att deras hund är petig eller en "småätare", vilket lätt kan vara lite frustrerande. Man skulle snabbt kunna bli orolig för om hunden nu äter tillräckligt och därmed tillgodoser sina näringsbehov. Annars kan det vara lite av en djungel att hitta just den mat hunden gillar.

Om du utfodrar med ett ordentligt hundfoder av bra kvalitet ska hunden kunna äta det. Kräsenhet är därför inte naturligt för hunden utan tyvärr ofta något som orsakas av ägaren. Ägarens beteende kan vara omedvetet eller med goda avsikter, men det är missriktad kärlek.

De flesta hundägare upplever att deras kräsna hund börjar äta så fort de går över till mat med hög andel kött i kombination med att andelen kött kommer från rätt köttkvalitet. Det innebär torrfoder utan benmjöl, GMO, färg, konservering och andra dåliga tillsatser, som tyvärr fortfarande finns i mycket hundmat på marknaden.

Hur blir hunden kräsen?

När du får hem din nya valp/hund och den någon gång ska byta från valpfoder till unghund/vuxenfoder kan intresset sjunka en hel del. Allt nytt kan vara lite läskigt, men det är här vi hundägare måste vara starka. Många känner kanske igen att när hunden inte visar något intresse för maten så lämnar vi skålen med torrfodret och tänker "den äter nog när den är hungrig". Skålen står fortfarande orörd flera timmar senare – kanske till och med till samma kväll. Vissa kanske tror att valpen måste ha lite mat i sig och försöker handmata den, vilket kan väcka hundens intresse för en kort stund eftersom maten kommer från vår hand.

Om valpen fortfarande inte äter hela portionen kan vissa prova människofoder. Man kanske blandar in den ökända leverpastej i torrfodret och tänker "nu måste den ätas", vilket den förmodligen kommer att göra. Problemet är dock att det kan hända att hunden undviker människomaten inom en kort tid, så att den antingen slickar av leverpastej eller sorterar ut kycklingbitar eller vad vi nu har blandat i maten och bara äter detta. Så det lämnar torrfodret i skålen. Kom ihåg att deras näsor är fantastiskt bra, så de är världsmästare i matsortering. Hundar kan lätt lukta en fetare måltid.

När man kommer till den punkt där torrfodret är helt ute i bilden och hunden reder ut det har man tyvärr lite problem då hunden förmodligen aldrig kommer att äta sin torrfoder så länge människofoder är ett alternativ.

Så vad ska man göra?

Om du når den punkt där hunden har blivit beroende av människoföda finns det fortfarande hopp framför dig. Man får inte tappa hoppet även om det kommer att ta lite tid och disciplin. Det finns olika knep i hundboken, men man får inte förvänta sig ett mirakel över en natt. I följande tips är det såklart bara hundens torrfoder som gäller och inte torrfoder med människofoder inblandat.
Istället för att lämna matskålen ute hela dagen tar du bort skålen efter 15 minuter de gånger om dagen då hunden matas. Torrfodret tappar i värde om det står ute för länge och genom att bara ge hunden möjlighet till mat i en kvart så får den snabbt reda på att den måste hålla sig till den. Tänk på att även förvara torrfodret i en sluten behållare så att fräschör, smak och arom bevaras.

  • Lämna hunden helt ifred när den får sina 15 minuter att äta. Ge honom lugn och ro så att den inte känner sig övervakad eller pressad att äta. Alternativt ställ matskålen i ett annat rum och stäng dörren, så att hunden kan sköta sig helt ensam i det rummet med maten. Du ska dock inte stänga dörren om hunden har separationsångest eller något annat som gör att den inte gillar att vara ensam, så det är bara att gå ifrån det.

  • Hundar är gjorda för att fungera och är kvicka djur med bra nos som älskar att aktiveras genom lek och träning. Slå därför två flugor i en smäll och kombinera mat med aktivering och nosarbete. Detta görs genom att ta hundens hela portion torrfoder och slänga ut den på en gräsmatta i stora mängder, lägga den i en aktivitetsboll, träna träning som inkallning, sittande, däck, trick mm. På så sätt kommer maten att öka i värde då hunden måste jobba för den och får den som belöning.

  • Under denna tid när hunden ska vänja sig vid sin torrfoder, undvik att den får i sig något annat än sin torrfoder. Skär godsaker, tugg och andra snacks så lär hunden att det är torrfoder eller inget. Detta kräver också att alla i hushållet är överens om att hunden inte ska ha mellanmål eller människomat.

Det kan tyckas lite hårt att man tar en sådan sväng från den ena dagen till den andra, men hunden lär sig det nog inom kort. Hundar tar inte skada av att inte äta på en tid, så du ska inte vara orolig om det går några dagar. Om den fortfarande vägrar att äta och går ner i vikt efter en tid - kanske en vecka eller två - kontakta en veterinär. Det är individuellt från hund till hund och därför en bedömning från ägarens sida om när man ska ev behöver träffa en veterinär, men som sagt hundar tar inte skada av att inte äta på ett tag och det borde fungera på och även de mest kräsna hundarna, om du har tillräckligt med disciplin som ägare.

Vi tror du kommer gilla