Det får din hund inte äta

Hund

Vad får hundar inte äta?

Många tror att hundar kan äta nästan vad som helst. Det finns dock många olika saker som de inte tål. För oss människor kan det vara helt vanliga vardagsprodukter som vi äter med nöje. Dessa foder kan dock få stora konsekvenser för din hunds hälsa. Ibland är det bara under en kortare period, andra gånger kan det få kroniska konsekvenser. Det är därför viktigt att du tänker på vad du ger din hund att äta. I det här inlägget diskuterar vi vilka saker din hund inte får äta och vilka konsekvenserna blir om olyckan är framme.

Vissa grönsaker och frukter

Det finns flera olika grönsaker och frukter som din hund inte tål. Det finns dock ingen vanlig konsekvens om din hund ändå skulle få i sig det. Dessa är mycket specifika grönsaker och frukter, och din hunds kropp kommer att reagera olika beroende på typ.

Avokado

Hundar tål inte att äta avokado. Det gäller både själva frukten, men även hela plantan, om man skulle ha en sådan stående. Avokado innehåller mycket persin. Det är framför allt bladen som innehåller ämnet. Om din hund får i sig för mycket avokado eller äter delar av växten kan det i värsta fall leda till mastit och hjärtsvikt. Det krävs dock relativt stora mängder för att det ska gå så långt. I de allra flesta fall kommer intag av avokado eller delar av avokadoplantan att orsaka kräkningar och diarré.

Lök och vitlök

Hundar tål inte att äta varken lök eller vitlök. Detta gäller oavsett om det är rått, tillagat eller nedbrutet till pulver. Det är fortfarande svårt att dra slutsatsen vad det är som kan vara farligt för hundar när de äter lök eller vitlök. Det finns dock studier som har visat att det finns en minskning av röda blodkroppar om din hund äter lök eller vitlök.

Symptomen på intag av lök eller vitlök är vanligtvis kräkningar och diarré. Detta kan orsaka magsmärtor och aptitlöshet. Symtomen kan vara i flera dagar. Det finns också en risk att de utvecklas till det sämre. Din hund kan ha problem med snabb andning och därmed även andningsproblem.

Majskolvar

Om du har ätit läckra majskolvar till middag är du frestad att kasta ner den gnagda kolven till hunden. Det får du dock avstå från. Din hund tål att äta majs. Det är dock en dålig idé att ge din hund majskolvar. Delar av majskolven kan ha en tendens att fastna i matsmältningssystemet. Om en blockering uppstår kan det orsaka mycket obehag för din hund. Den kommer att ha svårt att bli av med sin avföring, eftersom hela matsmältningssystemet sätts ur funktion.

Rabarber och rabarberblad

Har du en fin stor rabarberrabatt ute i trädgården måste du hålla ett öga på din hund när den går runt i trädgården. Din hund tål inte varken rabarber eller bladen på rabarberplantan. Själva rabarbern är minst skadlig. Precis som med lök och vitlök kan rabarber påverka de röda blodkropparna i negativ riktning. Det är dock just rabarberbladen som är extremt giftiga för din hund.

Rabarberbladen innehåller oxalsyra som är giftigt för hundar. Om din hund lyckas äta stora doser rabarberblad kan det i värsta fall leda till döden. Du måste därför vara mycket uppmärksam på din rabarberbädd om du har en hund som ska gå fritt i trädgården. Det kan vara en fördel att sätta ett staket runt rabarberbädden om du vill vara på den säkra sidan.

Rå potatis och potatisplantan

Om din hund håller på att gräva upp hela din potatisbädd för godsaker kan det vara en bra idé att få din hund att sluta innan den sätter igång för mycket. Din hund tål inte rå potatis. Det finns också stora delar av potatisplantan som den inte tål, som bladen och potatisäpplena. Sammantaget kan man säga att det är de gröna delarna av potatisplantan som är giftiga för hundar.

Anledningen till att de är giftiga för hundar är att dessa delar av potatisplantan innehåller alkaloiden solanin. Detta är extremt giftigt för din hund att få i sig. Symptomen vid förtäring är kräkningar och diarré. Dessutom kan din hund också uppleva minskad aptit och koliksmärtor i bukhålan.

Hundens nervsystem kan också påverkas, vilket kan orsaka andningssvårigheter, ökad salivproduktion och kramper. I slutändan kan detta få din hund att svimma av symtomen. Det är därför en mycket bra idé att hålla din hund borta från potatisbädden och potatisfälten.

Svampar

Det finns många olika typer av svampar. Precis som det finns vissa sorter som är giftiga för oss människor, så finns det även för hundar. Det finns dock mycket fler svamparter som din hund inte kan tolerera. Det kan vara skillnad på hur mycket hunden påverkas av olika svamparter.

Vissa svamparter anses vara olämpliga för hundar eftersom de kan orsaka en del obehagliga symtom. Andra svamparter är avgjort giftiga för din hund och kan i värsta fall leda till döden. Om du vill vara på den säkra sidan är det bäst att helt undvika svamp till din hund.

Tomater och tomatplantan

Tomater påminner mycket lom potatis. De är båda från nattskuggfamiljen. Det gör att det även finns både alkaloid och solanin i tomater och tomatplantan. Din hund tål därför inte att äta växtens stam, blad och omogna tomater.

Innehållet av de giftiga ämnena är inte alls lika högt i de mogna tomaterna. Det kan dock vara en bra idé att undvika dem ändå, eftersom din hund kan utveckla smak för dem och därmed också vilja äta tomatplantan eller omogna tomater. Symtomen är desamma som med rå potatis.

Vindruvor och russin

Vindruvor och russin kan vara extremt farliga för din hund. Det är ännu inte känt vad det är i vindruvor och därmed russin som hundar inte tål. Man vet dock att det är ett okänt gift som förgiftar hunden när den äter vindruvor eller russin.

Det speciella med vindruvor och russin är att inte alla hundar reagerar på gifterna i frukterna. Vissa hundar klarar av att vara resistenta mot gifterna, och de kommer därför inte att uppleva förgiftning. Det är dock omöjligt att i förväg veta om din hund är resistent mot gifterna eller inte. Så det är inget man kan testa. Det rekommenderas därför att du inte ger din hund vindruvor eller russin.

När det kommer till vindruvor och russin krävs det väldigt få mängder för att din hund ska påverkas. Symtomen kan vara kräkningar, diarré, buksmärtor, kramper, ökad kissnöd och lust att dricka. Det här är bara symptomen. Många fler saker händer inuti hundens kropp. I de allra flesta fall kommer detta att orsaka njurskador, vilket i slutändan kan vara dödligt för din hund. Det är därför mycket viktigt att du är medveten om att din hund inte äter vindruvor och russin.

Vissa typer av kött och andra proteinkällor

Nu har vi gått igenom de olika sorters frukt och grönsaker som kan vara farliga för din hund att äta. Även om hundar anses vara köttätare, finns det flera typer av kött och proteinkällor som de inte kan tolerera. Vi har samlat flera olika exempel i det här avsnittet.

Fettsnitt

Många frestas att slänga olika fettklipp i hundskålen. Detta är dock en riktigt dålig idé. Din hund är vanligtvis inte van vid att behöva smälta sådan fet mat. Det kan därför finnas en stor risk att din hund får diarré eller kräks om du matar den med fett avklipp eller mycket fet mat.

Anledningen till att din hund inte tål fett är att bukspottkörtel kan påverkas mycket av det, vilket i värsta fall leder till pankreatit. Bukspottkörtelns funktion är att skicka enzymer in i kroppen för att hjälpa till att bryta ner maten som hunden äter. Vid ett inflammatoriskt tillstånd i bukspottkörteln kommer enzymerna att aktiveras redan i bukspottkörteln, istället för att aktiveras först när de når maten som ska brytas ner. Det gör att enzymerna kan börja bryta ner vävnaden i bukspottkörteln.

I värsta fall kan en inflammerad bukspottkörtel göra att din hund hamnar i ett chockliknande tillstånd. Det är därför en fördel att undvika att ge din hund fet leverpastej, ankfett, märg och annat fett.

Äggvitor

Din hund tål inte äggvita. Här pratar vi dock om rå äggvita. De råa äggvitorna innehåller avidin. Hos hundar gör detta ämne att vitaminerna inte tas upp i kroppen. De kommer istället att utsöndras med avföringen. Din hund kommer därför att gå miste om många vitaminer, vilket kan vara skadligt för honom på lång sikt.

För hundar är vitamin B särskilt viktigt för hundens välbefinnande. Den innehåller biotin, som påverkar din hunds tillväxt och päls. Om din hund saknar vitamin B och därmed biotin kan det innebära att den tappar pälsen och bentillväxten hämmas.

Ett sätt att förhindra att din hund saknar biotin är att förbereda äggvita. Det tar bort egenskaperna från avidin. En annan lösning kan vara att ge din hund ett helt ägg istället för bara en äggvita. Gulan innehåller mer biotin, vilket kan balansera bristen på det i äggvitan. I allmänhet kan en hund tolerera att äta råa ägg. Du måste dock vara medveten om att det kan finnas risk för salmonella.

Vissa nötter, frön och stenar

Det finns olika typer av nötter, frön och stenar från frukter som kan vara giftiga för hundar. Detta är dock inte fallet med alla typer. Här ger vi dig några exempel på vilka du bör kringgå för din hund.

Valnötter

Nötter innehåller i allmänhet stora mängder fosfor, vilket kan vara giftigt för din hund. Många tror att det kan orsaka blåssten. Om din hund äter valnötter kan det ge olika symtom. Det kan vara allt från kräkningar och diarré till slöhet, kramper, ökad salivproduktion och gula ögon och tandkött.

Det farliga med valnötter är att det ofta kan finnas någon form av svamp eller mögel i valnöten. När de blandas med vätska kan det aktivera ett giftigt ämne som kan vara mycket farligt för din hund. Om din hund får svår förgiftning kan det i värsta fall leda till döden. Du måste därför gå långt bortom valnötter för din hund.

Macadamianötter

Macadamianötter innehåller också stora mängder fosfor, vilket kan orsaka stenar i urinblåsan. Macadamianötter är dock inte lika farliga som valnötter, eftersom det inte är samma risk att de angrips av svampar och mögel som kan vara farliga för din hund. Men din hund kan fortfarande bli mycket sjuk om den äter macadamianötter. Symtomen kommer vanligtvis att vara svaga muskler, muskelskakningar och förlamning.

Muskotnötter

Muskotnöt kan vara giftigt för din hund. Den innehåller ett ämne som kallas myristicin. Detta läkemedel kan påverka nervsystemet, vilket gör att din hund hallucinerar och får anfall. Dessutom kan din hund också få ökad puls och ont i magen.

Symtomen försvinner vanligtvis efter några dagar. Det är därför inte så stor risk att din hund får bestående smärtor av det. Det är dock en bra idé att undvika muskotnöt eller mat med muskotnöt i, eftersom det kan vara en obehaglig upplevelse för både dig och din hund.

Kärnor från persimmons

Du måste vara försiktig med att ge din hund hela persimmons. Den tål inte fröna som finns i frukten. Om din hund äter kärnor från en persimonfrukt kan det finnas risk för att de blockerar tarmsystemet. Det kan vara otroligt obehagligt för din hund.

Om en blockering skulle uppstå i tarmsystemet finns det också risk att det utvecklas till en tarminflammation. Symtomen för detta är vanligtvis kräkningar och diarré. Det kan också finnas blod i den. Dessutom kan din hund bli mer slö, få feber och ha mycket ont.

Äppelkärnor, plommonkärnor, körsbärsstenar och aprikosstenar

Det finns mycket frön och stenar som du måste vara försiktig med att ge din hund. Frukten i sig är inte nödvändigtvis skadlig. Däremot kan kärnorna eller stenen vara farliga för din hund. Det beror på att det finns cyanid i äppelkärnor, plommonkärnor, körsbärsstenar och aprikosstenar som är giftigt för hundar. I större mängder kan förgiftning leda till döden. Du måste därför vara mycket medveten om att din hund inte går berserk i nedfallsfrukt, där det finns risk för att äta frön eller stenar.

Gå långt bortom choklad

Choklad är mycket giftigt för hundar, eftersom det finns teobromin i. Speciellt mörk choklad är den stora boven. Ju mörkare choklad, desto mer teobromin innehåller den vanligtvis.Det finns flera olika symtom på att din hund har blivit förgiftad av choklad. Det kan ta några timmar innan din hund börjar reagera på förgiftningen.

Reaktionerna kan vara oregelbundna och snabba hjärtslag. Den oregelbundna hjärtrytmen kan i vissa fall resultera i en blodpropp i hjärtat som kan vara dödlig. Teobromin i choklad kan också orsaka irritation i mage och tarmar. Det kan orsaka blödningar, som din hund också kan dö av.

Om din hund lider av epilepsi kan chokladen också gå in och framkalla ett anfall. Det finns många obehagliga och dödliga symtom när man konsumerar choklad. Du måste därför göra en poäng med att gömma undan choklad.

Hundar tål inte kaffe, te och andra koffeinhaltiga produkter

Koffein är inte lämpligt för hundar. Det kan vara mycket giftigt för dem. Du kan hitta koffein i bland annat kaffe, te, läsk, energidrycker och annat. Koffeinet kommer dock också att finnas i teblad och kaffesump. Det är alltså inget din hund ska få tafsarna i heller.

Koffein är farligt för hundar, eftersom det påverkar centrala nervsystemet och hjärtat relativt våldsamt. Detta kan göra att din hund blir väldigt rastlös, får oregelbundna hjärtslag och/eller kräks. Vid allvarlig förgiftning kan det leda till döden. Detta är något som kan ske relativt snabbt. Du måste därför undvika att ge din hund något med koffein i.

Alkoholförgiftning kan ske på flera sätt

Det kan vara självklart att hundar inte tål alkohol. Alkoholförgiftning kan vara otroligt farligt för din hund. Men alkoholförgiftning kan uppstå på fler sätt än bara det traditionella med att konsumera alkoholhaltiga vätskor. Om din hund får alkoholförgiftning kan det leda till kräkningar, skador på levern och skador på hjärtat. Samma sak kan faktiskt hända som händer med människor. Däremot kommer konsekvenserna att ha en något större inverkan på din hund på grund av deras relativt lilla storlek.

Jäst och jästinnehållande degar

Din hund tål inte jäst och deg som innehåller jäst. Jästen kan skapa en kemisk reaktion nere i magen som utvecklas till alkoholförgiftning. I jästdeg blir koncentrationen av jäst inte alls lika hög, vilket kan leda till problem i matsmältningssystemet som kan innebära skador på mage och tarmar.

Om din hund äter stora mängder rå deg kommer degen att stiga i magen, och alkoholförgiftning kan skapas. Om din hund äter ren jäst blir koncentrationen större, vilket ökar risken för att din hund får alkoholförgiftning.

Fermenterade frukter

Nedfallen frukt som stått i trädgården länge kan börja jäsa. Om din hund äter dessa fermenterade frukter finns det risk för alkoholförgiftning. När nedfallsfrukt ligger på marken i trädgården uppstår övermognad av frukten. Det är detta som skapar en jäsningsprocess som kan orsaka alkoholförgiftning om din hund äter stora mängder av de jästa frukterna. Håll därför ett öga på om du har nedfallsfrukt i trädgården, som måste tas bort innan din hund jagar dem.

Hundar är långt ifrån människor

Vi har nu kommit på olika saker som verkar helt normala för oss människor att äta, men som kan vara ödesdigra för din hund att konsumera. Du måste också vara medveten om att det är väldigt stor skillnad mellan vad din hund inte tål och vad som är avgjort giftigt för den.

Vi har försökt få med så många saker som möjligt i detta inlägg. Det är dock inte en uttömmande lista. Det kan därför finnas flera saker som din hund inte tål. Dessutom måste du vara medveten om att hundar är olika. Det kan därför finnas vissa saker som din hund inte tål, men som grannens hund tål.

Vi tror du kommer gilla